Mi, túlfutók már majdnem mind átestünk az első osztálytalálkozó utáni sokkon. Sokan szenvedtek balesetet az elmúlt öt évben, habár korántsem mindegy, hogy valakinek munkahelyi incidens vagy egy szerencsétlen kimenetelű párkapcsolat miatt kötötték be a fejét. Olyan is akadt, akit rendkívüli módon meghatott a múlt század péntek estéinek értelmet adó Dallas (nem, kedves fiatalok, nem a Dáridóról beszélek) matrónája, így már sokadik gyermekét Ellie. A találkozó egy bajor étteremben került megrendezésre. Rögtön eszembe ötlött, hogy milyen jó lenne a bölcsészlét helyett a gazdasági élet viharában megfelelni, s mondjuk épp egy hasonló jellegű vendéglátóipari egységet nyitni. Nem sokkal később rádöbbentem, hogy Marx legfontosabb könyvének (gy.k. tőke) hiányában nem érdemes belevágni. Mindazonáltal nem bírtam megállni, elméleti síkon közelítve szeretnék baltikumi lakost (gy.k. észt) osztani a jövő nemzedékeinek.

10 olyan praktikus tanács, melyek betartásával nagyban nő annak esélye, hogy hazánkban nyitott bajor éttermünk felvirágzik, s ennek folyományaként akkora haszonra tehetünk szert, amekkorára csak akarunk, még akkor is, ha valójában csak 9 pontot olvashatnak.

A színhely kialakítása
I. A legfontosabb, hogy olyan ingatlant válasszunk, mely elegendő heilséggel rendelkezik.
II. Rendezzük be éttermünket asztalostuhl.

Kultúra
III. A germán-magyar történeti összefonódás hangsúlyozása céljából adjunk revüműsort heti rendszerességgel. Vásároljunk egy akváriumot és egy németjuhászt, aki az 1052-es eseményeket játssza el Búvár Hund címmel.
IV. Ebédidő alatt biztosítsunk cigány muzsikusokat, akik átdolgozva adnak elő osztrák és német klasszikusokat, a műsor címe legyen Haydnában-danában.
V. Délutánonként hozzunk el olyan magyar zenészeket, akik gázsija kíméli pénztárcánkat (Hobótól Deák billig). Ha az adott napon egy neves magyar művész sem ér rá, akkor szaladjunk át az osztrák áruházba, s hívjuk el Aldi Meolát.

Munkavállalók, általános stratégia
VI. A hangulat garantálása végett a vendéget hangos jódlizással, az adjon Ist’n szavakat ismételgetve köszöntsük.
VII. Próbáljunk meg a konkurenciához képest ízletesebb Wiener Schnitzellel szolgálni, hogy kifogjuk riválisaink vitorlájából a bécsi szelet.
VIII. Ha igazán bőséges adagot mérünk és fennáll az egészségügyi vészhelyzet lehetősége, akkor vegyünk föl állandó orvost. Ezt elmulasztani artzátlanság volna. (A szórakoztató szándékkal szerződtetett németjuhász is hasznunkra lehet. Ha egy vendég véletlen csontra harap, akkor kedvencünket bátran alkalmazhatjuk Zahnhúzó kutyaként.)
IX. Pincéreknek csak vékony, jó megjelenésű fiatalokat alkalmazzunk. Ha a munkaerőpiacon kizárólag molettebb munkanélkülieket találunk, akkor írjuk elő, hogy egyenruhaként szekrényt viseljenek, mert az schrankít.

Sok sikert kívánok!